dimarts, 18 de desembre del 2018

La Ruta de la Seda

La Ruta de la Seda va ser una de les rutes comercials més importants durant l’Edat Mitjana, així com la més important en la història de la humanitat. Durant molts anys, comerciants xinesos, principalment, transportaven per la ruta teixits de seda de gran bellesa, a més de pells, te i espècies, que canviaven per or, plata, pedres precioses o llana. La ruta recorria quatre mil quilòmetres des de la Xina fins a Europa i passava per Àsia i Orient. 

La bellesa de les ciutats que es construïren per on passava la Ruta de la Seda, era impressionant. A més a més, la ruta va ser un punt de trobada i intercanvi de cultura de les civilitzacions d’Orient i Occident, molts viatgers s’aventuraven a fer aquesta ruta no solament pel comerç, sinó, també per viure l’aventura de conéixer altres països i els seus costums.

Fa molts i molts anys, a la Xina fabricaven la seda més bonica que podíem trobar en la Ruta de la Seda, si bé, l’enigma de com es feien els teixits de seda era un secret que ningú coneixia. Conta la llegenda que en aquella època, dos monjos van aconseguir traure uns capolls de seda amagats en els seus bastons i, a partir d’aquell moment, començà la producció de seda fora de la Xina.

Font: Vicent Banyuls, 2013 (Flickr)

La història de la ruta de la seda valenciana comença en l’Edat Mitjana, després de l’arribada dels musulmans a Espanya, per raó que, ens ensenyaren a criar els cucs per fabricar teixits de seda, mentre que els genovesos ens portaren la tècnica de teixir. La nostra terra va ser molt important en la producció de sederia, fins al punt, que l’horta valenciana s’omplí de moreres que alimentaven els cucs de seda que produïen els capolls d’on eixia el fil, mentrestant, a la ciutat teixien manualment els espolins de seda. Malgrat que, al segle XIX una plaga destruí les moreres i l’horta valenciana es va omplir de tarongers.

En definitiva, València va ser la ciutat del comerç de la seda més important d’Espanya, la prova fou la construcció de la Llotja de Mercaders de la Seda, on els comerciants es reunien per realitzar els seus bescanvis o intercanvis comercials. Al llarg dels segles, la sederia valenciana realitzarà teixits de gran bellesa i, hui en dia, els espolins formen part del nostre patrimoni cultural. Com a síntesi, us deixe el vídeo “Ruta de la Seda Comunitat Valenciana” on podeu veure un resum de tot el que us he descrit i, per finalitzar, en l’enllaç de la revista Mètode podreu trobar més informació en l’article “Seguint el fil: la ruta de la seda valenciana”.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.