dimarts, 4 de desembre del 2018

Les matèries tèxtils

La matèria primera per fer els teixits són les fibres tèxtils, és a dir, la fibra tèxtil és la unitat bàsica que transformem en fils i utilitzem per fabricar teixits. Així mateix, el fil és el producte d'un filat llarg i prim de fibres tèxtils, la qual cosa consisteix en l'aglutinació de fibres tèxtils per formar-ne una de més llarga, per tant, el procés d'obtenció d'aquest fil es desenvolupa en una filatura tèxtil i, a més, els fils són àmpliament emprats en la indústria tèxtil per a cosir i teixir.

Les fibres tèxtils poden ser naturals o químiques, d’una banda, les fibres naturals s'obtenen directament de la naturalesa i procedeixen tant de plantes i animals com de minerals i, d’altra banda, les fibres químiques són les que no existeixen com a tals en la naturalesa, sinó que les fabriquen les persones a partir de matèries extretes d’elements de la naturalesa ja siguen de plantes, de petroli, etc.

En altres paraules, l’obtenció de fibres tèxtils inclou des de processos agrícoles o ramaders com el conreu del cotó o la cria de corders per obtindre'n la llana, fins a complexos processos químics d’obtenció de polímers artificials i sintètics que són la base de les fibres químiques. A més a més, els productors de fibres proporcionen la matèria primera a les filatures, les quals subministren fils a les teixidories, que n’obtenen els teixits.

Finalment, cal dir que hui en dia les fibres tèxtils que s’obtenen tenen en compte qüestions com la millora de la qualitat de vida de les persones i el respecte al medi ambient, perquè a més d’afegir innovació, les fibres sempre han de donar resposta a necessitats bàsiques de les persones com ara la fàcil cura, el preu i els valors ètics, cliqueu l'enllaç per veure més informació.

Fibra de algodón
Font: Frobles, Wikimedia Commons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.