dissabte, 8 de desembre del 2018

Quina és la fibra natural més utilitzada del món?

Actualment, el cotó és la fibra natural més important que es produeix al món i la més utilitzada. El cotó és una fibra vegetal que s’extrau de les llavors de la planta Gossypium, de manera que les fibres s'originen al voltant de les llavors del cotoner i les seues càpsules tenen de tres a quatre lòbuls que s'obrin a la maduresa, a més, cadascun d'aquests lòbuls conté de cinc a deu llavors i cada llavor està recoberta per un gran nombre de fibres. Convé ressaltar, que els teixits de cotó més antics que s’han trobat daten del 5800 aC, però, a Europa no van arribar fins als voltants de l’any 1000, tot i que a la Xina, a Egipte, a l'Índia i al Perú s’utilitzava des de molt abans.

En particular, és una fibra que absorbeix molta humitat, per la qual cosa és molt utilitzada per fer peces de roba d’interior que estan en contacte directe amb la pell i absorbir-ne la suor. Per altra banda, no sol provocar al·lèrgies i els teixits de cotó són molt agradables al tacte, és a dir, són suaus i també són resistents al rentatge. Per tant, les fibres de cotó s’utilitzen en una àmplia gamma de productes com roba interior, roba de treball, camises, pantalons, roba de la llar com per exemple llençols, tovalloles i fils de cosir, a més, les fibres de cotó es poden utilitzar a soles, o bé, mesclades amb fibres químiques com per exemple l’elastà i el polièster. 

Font: Pixabay

Per exemple, el denim és un teixit de cotó espés i fort que s'utilitza, especialment, per a confeccionar pantalons vaquers, si bé, a vegades el cotó s'acompanya amb un poc de fibra d’elastà que li confereix elasticitat i comoditat. Respecte al denim, en 1853 Levi Strauss, comerciant de la ciutat de San Francisco, va pensar a utilitzar les lones que es feien servir habitualment en la fabricació de tendes de campanya per fer roba de treball resistent per als miners, aconseguint el que hui en dia són els pantalons vaquers, per consegüent, Levi Strauss & Co va ser la primera companyia a la història en produir pantalons vaquers. 

Finalment, fer un incís sobre els vaquers vells, en lloc de llançar-los al contenidor de les escombraries, doncs, els podem reciclar per recuperar el cotó i fabricar fil per produir de nou pantalons de teixit denim, fins i tot, qualsevol roba de cotó es pot reciclar, perquè totes les fibres naturals són reciclables i, a més a més, és important saber que la roba sostenible feta amb cotó reciclat contribueix a tindre cura del medi ambient i dels seus recursos, cliqueu l'enllaç per veure com l’empresa Tejidos Royo de Picassent promou la sostenibilitat i per exemple recicla els vaquers vells i fa de nous, aquest vídeo fa un resum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.